Ceva dulce…

Käsekuchen, cheesecake sau, pe românește, prăjitură cu brânză

Îmi plac prăjiturile și torturile la nebunie, cu o condiție. Mă rog, două! Unu: să nu fie exagerat de dulci și doi: să nu aibă cremă de unt.
Unul din lucrurile care m-au înnebunit în Germania a fost gastronomia. Contrar opiniei generale că mâncarea nemțească este proastă și dominată de cartofi, am să vă spun că am descoperit o gastronomie fabuloasă, extrem de variată și foarte sănătoasă. Dar nu despre asta vreau să vorbesc, ci despre prăjitura cu brânză.
Este un desert extrem de ușor. Atât de preparat, cât și de digerat. Nu este exagerat de dulce, dealtfel prăjiturile nemțești în general au caracteristica asta.
Eu îi zic „prăjitura burlacului”, pentru că e atât de ușor de făcut încât o poate face și unul care nu face diferența între o oală și o tigaie!

Blatul
200 g Făină
1 linguriță praf de copt
1 praf de sare
1 ou
75 g unt/margarină
Se amestecă toate până la omogenizare. NU se frământă! Obținem un aluat sfărâmicios pe care îl lăsăm 45 de minute în frigider. Și mai mult, chiar. Eu am descoperit întâmplător că lăsat peste noapte în frigider este mult mai bun.

Umplutura
500 g brânză proaspătă de vaci, fără zer. Eu folosesc aici Quark, mama mi-a zis că în țară se găsește brânză de vaci pentru prăjituri.
2 ouă
140 g zahăr
40 g amidon sau un plic de pudding de vanilie
100 g smântână
1+1/2 cană obișnuită cu lapte

Vanilie, coajă rasă de la o lămâie și o portocală, stafide după dorință.

Brânza cu zahărul, vanilia, coaja de citrice, stafidele și cu ouăle se amestecă într-un castron.
Amidonul cu smantâna și laptele se omogenizează în alt castron și se toarnă peste primul, cel cu brânză. Amestecăm bine. Umplutura va fi FOARTE lichidă, așa trebuie, nu intrați în panică!

Asamblarea
Încingem cuptorul la 160°C înainte de a ne apuca să asamblăm prăjitura!!!
Scoatem aluatul din frigider și îl intinem în tavă. Eu am folosit una cu diametrul de 26 cm, cu fundul detașabil. Aluatul se întinde prin presare cu degetele de la centru spre margini. Trebuie să fie foarte subțire, cam jumătate de cm grosime.
Turnăm umplutura în formă peste aluat și coacem în cuptor la 160 °C timp de 45 de minute.
Cum verificăm dacă e coaptă? Scuturăm ușor forma în cuptor. Dacă în centru nu mai unduiește, este gata.

Decorare
Eu am optat pentru o cutie de compot de mandarine și un pic de frișcă într-un aranjament mai informal, un fel de „negligé”. Puteți folosi însă poșul de ornare dacă vă doriți un decor mai elaborat.

Gallenus
Author: Gallenus

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x