Schwarzwälder Kirschtorte

Anul ăsta, 24 a picat bine. Vineri. Și la un sfârșit de săptămână de schimb doi. Inițial mă gândisem că voi comanda niște torturi la cofetărie în Biberach, ca în anii precedenți, după care m-am răzgândit. Dacă Tino a adus un tort tiramisu făcut de mâna lui de burlac, eu nu oi fi în stare să mă duc cu o mămăligă făcută de mine???

În obrăznicia mea infinită am zis „dacă-i bal, bal să fie!” Cum tortul de ciocolată e promis de anul trecut pentru magnificul 50, trebuie să am un pic de răbdare. Așa că anul ăsta ies în lume cu un tort „Pădurea Neagră”. Și nu oricare. Ia să văd cum vor juriza colegii și prietenii șvabi rețeta originală! Da, da, aia autentică, făcută cu Kirschwasser de 40°!

E drept că am mai făcut o dată tortul ăsta. De Anul Nou, când a venit Oana. Dar în juriu fuseseră doar români. Deci, deși Răzvan, care nu mănâncă dulciuri de nici un fel a mâncat singur o treime de tort, tot nu se pune! Trebuie să trec examenul băștinașilor.

După două secunde de gândire am realizat că de fapt am nevoie de două torturi. Pentru că mâine am invitați. Ghinion pentru Tino și Uwe, vor mânca și mâine același tort.

Marți dimineața am copt blaturile suport, crocante.

Miercuri le-am copt pe cele de ciocolată.

Azi, de dimineață, am făcut umplutura de vișine, frișca și le-am asamblat.

Cantitățile din rețetă sunt pentru un singur tort.

Deși nicăieri nu se precizează, după mai bine de douăzeci de ani de stat la cratiță, am remarcat un lucru: un blat făcut în aceeași zi în care montezi tortul nu vă avea niciodată textura perfectă. Ca să nu ți se încleioșeze la însiropare fă-l întotdeauna cu minim 24 de ore înainte. Eu il fac cu două zile mai devreme. La 12 ore după ce l-am copt îl tai în 3 foi egale pe care le las la uscat separat, pe grătare, încă 24 de ore. Abia după acest timp le însiropez. În felul ăsta fiecare foaie rămâne fermă și pufoasă în același timp, fără să se deformeze ulterior sub greutatea umpluturii.

Tortul ăsta are cam 12 porții. Generoase, vă asigur. Cam la 250 grame una.

S-a terminat într-un sfert de oră. 6 oameni. Eu nu l-am gustat.

„Maria, știi că nu e voie să bei alcool la serviciu?”

„Știu, Tino! De-aia nu gust!”

„Ai noroc că e grozav! Altfel erai deja concediată!”

Am trecut testul!

Gallenus
Author: Gallenus

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x