Cina puturosului. Adică tartă cu ceapă.

Din categoria „Hexen Küche” ( Bucătăria vrăjitoarei) am ales în seara asta, pentru o cină rapidă, o tartă cu ceapă. Ok, ok, nu numai rapiditatea preparării a fost motivul principal al alegerii mele, ci și faptul că este la fel de bună rece, pe cât este de bună caldă.
Știu că lumea se ferește deseori de tartele cu aluat nisipos și nu pot înțelege motivul. Din punctul meu de vedere, este cel mai simplu aluat. L-aș numi „aluatul puturosului”, pentru că nu necesită efort. Aluatul ăsta NU se frământă! Nu, nu, absolut deloc! Dacă faci greșeala să îl frămânți, l-ai stricat. O să iasă o chestie gumoasă bună de pingelit bocancii, că tot vine iarna!…
În fine, vorba multă, sărăcia omului, așa că hai cu rețeta asta, luată de la granița dintre Franța și Germania, în timpul unei călătorii de acum doi ani!

Baza din aluat fraged:
200 g făină
100 g unt rece cu 82% grăsime
un praf bun de sare
2-3 lingurițe de apă rece
Se taie untul foarte rece în cubulețe cât mai mici și se pun peste făina amestecată cu sare. Tot acum pun și o linguriță de apă la fel de rece. Se amestecă bine cu furculița, adăugând câte o linguriță de apă la nevoie, până când amestecul capătă aspectul de pesmet, ca în poză.
Când am obținut textura de pesmet renunțăm la furculiță și strângem amestecul intr-un bulgăre uniform. De la căldura mâinilor untul se va topi puțin, dând amestecului consistență de aluat. Bulgărele odată făcut, îl dăm la frigider să se răcească.
Cât timp se răcește aluatul, punem cuptorul la încălzit la 190 de grade și ne apucăm de umplutură.

800 g ceapă
50 g unt + 1 lingură de ulei
sare, piper
150 g șuncă afumată
150 g brânză sau cașcaval ( merge foarte bine și un amestec din cele două)
4 ouă întregi
200 g smântână
Ceapa se curăță și se taie Julien. Se călește ușor la foc mediu, cu sare și piper, până devine sticloasă. Se adaugă șunca afumată și se continuă pe plită călirea încă un minut, apoi oprim focul. Amestecăm ouăle cu smântâna și cu brânza rasă. Eu am mai trântit niște piper, pentru că sunt dependentă de piperul roșu și verde, dar nu e musai să faceți abuz, ca mine! 😉 Turnăm ceapa și șunca din tigaie peste ouăle cu smântână sau invers, n-are importanță!
Cam la momentul ăsta cuptorul meu a ajuns pe la 160 de grade, deci e momentul să pun aluatul în tavă. Îl întind bine intr-o tavă cu fundul detașabil, ca să nu mă doară capul mai târziu. Ridic puțin aluatul pe pereții tăvii cam 1 cm. Îmi imaginez că aluatul este o momâie de-aia pentru „voo doo”, iau furculița și îl înțep des și cu convingere,până la fundul tăvii, în timp ce boscorodesc „vraja”: „Să nu care cumva să te umfli, că te mănânc!” Cuptorul a ajuns la 190 de grade, așa că arunc tava înăuntru, să se coacă până se face auriu. Vreo zece-cincisprezece minute. Când a atins culoarea, îl scot și torn amestecul de ceapă, șuncă, ouă și smântână, după care mai trec o dată, pentru vreo 30 – 40 de minute, prin focurile cuptorului.
Am plecat la duș și pe când am terminat cu bălăceala era gata și tarta. Abia atunci mi-am dat seama că am uitat să o presar pe deasupra cu niște cașcaval ras. E, lasă, puneți voi! 😉

Gallenus
Author: Gallenus

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x